Wij krijgen regelmatig de vraag “Wat is nu het verschil tussen responsive webdesign en adaptive webdesign?”.
In de markt worden deze termen ook veel gebruikt. Beide types hebben als doel om er voor te zorgen dat een website optimaal wordt weergegeven op het beeldscherm waarmee een bezoeker een website bekijkt. Hieronder leggen we globaal uit wat het verschil is.

Responsive webdesign
Websites met een responsive design, zijn ontworpen zodat ze de website zichzelf kan aanpassen (schaalt mee met de afmetingen van een scherm) naar elke denkbaar scherm waaronder smartphones, tablets, desktop en zelfs grote (smart) tv schermen.  De focus ligt bij responsive design dus op het design zonder dat de leesbaarheid van tekst of bruikbaarheid van de gebruikersinterface verminderd.  Het voordeel van  een responsive website design is dat er maar één website ontwikkeld hoeft te worden voor alle verschillende schermresoluties. Ook het beheer van de content hoeft alleen maar via één CMS uitgevoerd te worden.

Adaptive webdesign
Een Adaptive webdesign is in de basis een responsive webdesign maar wordt niet enkel de lay-out, maar ook de volledige content (inhoud) van een website aangepast. De site past zich niet alleen aan de schermgrootte aan, maar gebruikt ook scripts om te herkennen welk apparaat de site bezoekt, etc,  zodat de inhoud en de functionaliteit zich hieraan kunnen aanpassen.  Het voordeel van een Adaptive webdesign is dat de bezoeker de ideale gebruikerservaring krijgt.  Het nadeel van een adaptive webdesign is de extra hoeveelheid werk voor zowel de content manager, designer en programmeur.

Comlinq internet marketing ontwikkeld websites en webwinkels op basis van Magento en WordPress waarbij ook gekeken wordt wat de beste keuze is tussen een responsive webdesign of  adaptive webdesign. Interesse in een Magento webwinkel of WordPress webste neem dan contact met ons op.